Controles in de zwangerschaps

Home » Prenataal onderzoek

Prenatale screening

Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Maar ongeveer 3% van alle geboren kindjes hebben een aangeboren afwijking. Tijdens de zwangerschap kunt u uw kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit onderzoek heet prenatale screening. Hier leest u meer over de screening op down,- edwards- en patausyndroom. U bepaalt zelf of u dit onderzoek wilt laten doen.

Er zijn drie testen in de zwangerschap die je als zwangere kunt laten uitvoeren:


1. De NIPT.

Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap. Een niet-afwijkende uitslag geeft nagenoeg 100% zekerheid op het niet aanwezig zijn van de onderzochte afwijkingen.

Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

De NIPT moet u altijd zelf betalen en kost €175.

Hebt u een ongunstige uitslag gekregen? Dan verwijzen wij u door naar Prenatale Diagnostiek in het Radboud voor een counselingsgesprek. Vervolgens kunt u óf besluiten geen verder onderzoek te laten doen óf kiezen voor vervolgonderzoek. Bij een medische indicatie komt de zwangere direct in aanmerking voor vervolgonderzoek.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl


2. De 13 weken echo.

Vanaf 1 september 2021 kunnen zwangeren kiezen om de 13 weken echo te laten uitvoeren. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. 


3. De 20 weken echo.

Tussen de 19 en 20 weken zwangerschap heeft u de mogelijkheid om een Structureel Echoscopisch Onderzoek met de echo te laten doen. Dit is een echo waarbij het kindje helemaal wordt bekeken. Deze echo wordt in het Verloskundig Centrum in Nijmegen gemaakt en door je verzekering vergoed. Er wordt gekeken of alles wat er gezien kan worden er goed uit ziet, denk daarbij aan de aanleg en functie van organen, de groei van het kindje en hoeveelheid vruchtwater. Vaak ziet alles er goed uit, maar er kunnen met een echo dus ook afwijkingen gezien kunnen worden of er kan ergens twijfel zijn. Toch kan er met een echo iets gemist worden dus een goede echo geeft geen 100% zekerheid. Wanneer de echoscopist ergens over twijfelt of ze ziet bepaalde dingen die er niet goed uit zien, dan worden jullie verwezen naar de prenatale diagnostiek in het Radboud ziekenhuis.

 

Wat we ook voor u kunnen doen

Eerste consult

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Wanneer moeten jullie de eerste afspraak maken?

Echo's

Al onze verloskundigen kunnen echo's maken en helpen jullie graag.

Nieuws

Klik op de button voor het laatste nieuws.

Ons team

Graag stellen we ons aan je voor en begeleiden we jullie tijdens de zwangerschap.